Κήλες

Stacks Image 825064Κήλη εννοούμε κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου η μέρους αυτού μέσω ενός φυσιολογικού η παθολογικού στομίου. Το στόμιο αυτό μπορεί να είναι ένα φυσικό άνοιγμα του οργανισμού η να προκύψει εάν τα τοιχώματα του, με την πάροδο του χρόνου εξασθενήσουν υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται μία διόγκωση η οποία στην αρχή ανατάσσεται.ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΚΗΛΩΝ:

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση των κηλών συνδέονται με την αύξηση των πιέσεων μέσα στην κοιλιά, όπως η βαριά σωματική εργασία, η χρόνια δυσκοιλιότητα, οι δυσκολίες στην ούρηση (υπερτροφία του προστάτη), η παχυσαρκία ή ακόμη και η εγκυμοσύνη. Αντίθετα από ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η μυική ανάπτυξη δεν εμποδίζει την εμφάνιση των κηλών.


ΚΗΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ:

Όπως κάθε παθολογία, οι κήλες μπορούν κάθε στιγμή, εάν δεν χειρουργηθούν(η οποία ειναι και η μοναδική θεραπεία), να παρουσιάσουν επιπλοκές. Η κλινική εξέταση ή οι ακτινολογικές εξετάσεις δεν επιτρέπουν την πρόβλεψη για το πότε αυτές οι επιπλοκές θα εμφανιστούν.
Η κύρια επιπλοκή των κηλών είναι η
περίσφιξη. Τα σημάδια της περίσφιξης είναι ένας έντονος πόνος, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά και η αδυναμία επανατοποθέτησης της κήλης μέσα στην κοιλιά, όπως πριν. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων οδηγεί σε ειλεό και νέκρωση του εντέρου διότι το έντερο «φυλακίζεται» μέσα στην κήλη και το περιεχόμενό του δεν μπορεί να περάσει και ισχαιμεί (δεν αιματώνεται). Σ’ αυτήν την περίπτωση η χειρουργική επέμβαση είναι επείγουσα, πρέπει να γίνει εντός 6 ωρών διότι σε αντίθετη περίπτωση το έντερο θα νεκρωθεί.
Οι κήλες εμφανίζονται σαν εξογκώματα του κοιλιακού τοιχώματος, τα οποία σπάνια πονούν στη ψηλάφηση και με ήπια πίεση εξαφανίζονται μέσα στην κοιλιά. Δεν φαίνονται όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος.
Όσον αφορά τις βουβωνοκήλες μπορεί να είναι από τη μια πλευρά ή και από τις δυο. Συχνά προκαλούν αίσθηση βάρους ή απροσδιόριστης ενόχλησης. Σε απότομη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (π.χ. σηκώνοντας ένα βαρύ αντικείμενο ή βήχοντας) μπορεί να προκληθεί παροδικός πόνος.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΗΛΗΣ

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική. Δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία. Συνήθως απαιτείται ξύρισμα της περιοχής. Την ημέρα του χειρουργείου καλό θα είναι ο ασθενής να κάνει ένα ντους με ένα ήπιο αντισηπτικό και να φορέσει αντιθρομβωτικές κάλτσες. Η επέμβαση γίνεται με τοπική, επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία, κατά περίπτωση. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 60 λεπτά για μια βουβωνοκήλη, αλλά μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο σε μερικές ευμεγέθεις κοιλιοκήλες.
Δυο είναι οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές:
1. Λαπαροσκόπηση και αποκατάσταση της κήλης με τη μέθοδο TAPP (transabdominal preperitoneal) , με υποχρεωτική γενική αναισθησία
2. Επιλεκτική αποκατάσταση, ΕΟS (ELECTIVE OPEN SURGERY), με γενική, περιοχική ή τοπική αναισθησία και επιστροφή στο σπίτι την ίδια ημέρα
και στις δυο περιπτώσεις η λύση του προβλήματος είναι
οριστική με εντελώς ανώδυνο τρόπο.
Stacks Image 3088888


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση έγκειται στην απελευθέρωση και επανατοποθέτηση του περιεχομένου της κήλης μέσα στην κοιλιά και το «σφράγισμα» του στομίου της κήλης με ένα προσθετικό υλικό, το οποίο αποκαλείται πλέγμα.
Το πλέγμα: είναι ένα προσθετικό εμφυτεύσιμο υλικό, απολύτως βιοσυμβατό, αποδεκτό από τον οργανισμό, του οποίου η δομή είναι τέτοια, ώστε να χρησιμεύει σαν υπόβαθρο στους ινοβλάστες, τα κύτταρα δηλαδή του οργανισμού που πραγματοποιούν την επούλωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε 1 περίπου μήνα είναι απολύτως ενσωματωμένο στον οργανισμό και εγγυάται το οριστικό αποτέλεσμα της θεραπείας της κήλης για την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς.
Η όλη διαδικασία είναι πάρα πολύ σύντομη. Μετά την προεγχειρητική επίσκεψη, ο ασθενής έρχεται πρωί στην κλινική την ημέρα του χειρουργείου, πραγματοποιείται ένας πλήρης εργαστηριακός έλεγχος, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος και κατόπιν η χειρουργική επέμβαση.


ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ

Είναι keyhole technique: Ίσως η μεγαλύτερη πρόοδος στην αποκατάσταση της κήλης τα τελευταία χρόνια. Εξέλιξη που πρόεκυψε από την εμπειρία και την τεχνολογική πρόοδο. Το πλέγμα τοποθετείται με λαπαροσκοπική μέθοδο, χωρίς τάση (tension free technique) στο σημείο του προβλήματος μέσα στα διαφορετικά στρώματα του κοιλιακού τοιχώματος. Είναι η μοντέρνα εκδοχή της τεχνικής του STOPPA.
H εκπληκτική δυνατότητα πρόσβασης στην περιοχή της κήλης μας δίδει την δυνατότητα τοποθέτησης κάθε τύπου απαιτουμένου πλέγματος.
Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με την τεχνική ΤAAΡ είναι μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη λαπαροσκοπικη μέθοδος που βασίζεται πάνω σε πολύ βαθιά ανατομική γνώση. Απαιτεί εξαιρετική λαπαροσκοπική ικανότητα και ακριβείς χειρισμούς αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.
Η περισφιγμένη βουβωνοκήλη, ίσως να αποτελεί μια δυσκολότερη περίπτωση για ΤAAΡ γι’ αυτό και οι κήλες πρέπει να χειρουργούνται προγραμματισμένα και όχι εν θερμώ

H επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία

Ο ασθενής πρέπει να ουρήσει πριν το χειρουργείο ούτως ώστε η ουροδόχος κύστη να είναι εντελώς άδεια.
Διενεργο
ύνται 3 μικρές τομες του μισου εκατοστού στο κοιλιακό τοίχωμα,και είσοδος του λαπαροσκοπίου εντός της κοιλίας.
Παρασκευ
ή της κήλης εκτων εσω και τοποθέτησης πλέγματος συνήθως εκ προπυλενίου γαι να εχει μνήμη καθως και μια κλεφτή ματιά στα οργανα της κοιλιας για τυχόν αλλες παθολογίες.


ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ: ELECTIVE OPEN SURGERY (EOS)

Aφορά συνήθως ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε προστατεκτομή ή ασθενείς που έχουν αντένδειξη λόγω άλλων προβλημάτων υγείας στην λαπαροσκόπηση.
Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια μέρα και εγκαταλείπει την κλινική την επόμενη. Η επιστροφή του ασθενούς στην εργασία εξαρτάται από το είδος της εργασίας, για παράδειγμα αν κάποιος έχει δουλειά γραφείου, η επιστροφή μπορεί να είναι σε 2-3 ημέρες, ενώ αντίθετα αν κάποιος ασκεί ένα χειρωνακτικό επάγγελμα, η ασφαλής επιστροφή είναι μετά από 3 εβδομάδες περίπου.
Ο ασθενής 1 ώρα μετά το χειρουργείο μεταφέρεται στο θάλαμό του. Το απόγευμα ή την επόμενη της επέμβασης, ο ασθενής σηκώνεται και περπατάει. Θα μπορέσει να φάει το ίδιο απόγευμα. Πάνω στην τομή υπάρχει τοποθετημένη μια μικρή αυτοκόλλητη γάζα.
Οι νέες χειρουργικές τεχνικές και η πρόοδος στον τομέα της αναισθησίας, κάνουν δυνατή την παραμονή στο νοσοκομείο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (24ωρο).Εικόνες

  • βουβωνοκηλη με περιεχόμενο
  • πλεγμα
Εικόνες βουβωνοκήλης με περιεχόμενο,τοποθέτηση πλέγματος κλπ