Χολοκυστεκτομή


Stacks Image 3088888ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΟΡΙΣΜΟΣ

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο, το οποίο βρίσκεται στην πρόσθια και κατώτερη επιφάνεια του ήπατος και συνδέεται με το χοληδόχο πόρο, ο οποίος κατευθύνει την παραγωγή της χολής από το συκώτι στο δωδεκαδάχτυλο.
Η χοληδόχος κύστη, που οι ασθενείς αποκαλούν «χολή», είναι μια μικρή αποθήκη χολής, η οποία αποθηκεύεται εκεί, ανάμεσα στα γεύματα.

ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ;

Όταν η χοληδόχος κύστη δεν συσπάται κανονικά και το περιεχόμενό της λιμνάζει, οι κρύσταλλοι χοληστερόλης που βρίσκονται μέσα «κατακάθονται» και προοδευτικά δημιουργούν πέτρες.ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι πέτρες δημιουργούν δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστης, φλεγμονές (χολοκυστίτιδα), δυσπεψία και σε περίπτωση μετακίνησης των λίθων προκαλείται απόφραξη του χοληδόχου πόρου με ίκτερο (χρυσή) ή οξεία παγκρεατίτιδα. Κάθε χοληδόχος κύστη, η οποία έχει δώσει συμπτώματα, λόγω των λίθων που περιέχει, πρέπει να αφαιρείται διότι οι κίνδυνοι επιπλοκών από τους λίθους είναι μεγάλη.

ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, λαπαροσκοπικά και διαρκεί από 20 λεπτά έως 1 ώρα. Ο ασθενής θα σηκωθεί, θα σιτισθεί το ίδιο βράδι και θα φύγει από το νοσοκομείο σε 24 ώρες.

ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ: ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ & Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επέμβαση μακροπρόθεσμα δεν έχει κανένα επακόλουθο, αντιθέτως επειδή η χοληδόχος κύστη δε λειτουργεί καλά, παρατηρείται μετά το χειρουργείο βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας.
Εικόνες με την ανατομία της χοληδόχου κύστης,ενφήνωση χολολίθων εντος του αυλου των χοληφόρων.